Today.ua

Найвища мінімалка в Євросоюзі: скільки заробляють українські біженці в Ірландії без знання мови

Ірландія надає українським біженцям не лише право на проживання, отримання всіх соціальних виплат, а й на роботу. Причому влаштуватись тут можна без знання мови та без необхідності оформлення додаткового дозволу на роботу. Доступ до ринку праці в українців на рівні з іншими громадянами ЄС.

Після прибуття до Ірландії українцям насамперед треба отримати номер PPSN, який видає Служба державного забезпечення. Він потрібний як дорослим, так і дітям для отримання всіх соціальних виплат. Максимально в Ірландії можна отримувати по 208 євро на тиждень на дорослого та по 140 євро на кожну дитину.

Якщо біженець отримує соціальні виплати і знайшов роботу, то йому необхідно повідомити про це до місцевого центру Intreo. Працевлаштування не означає втрату виплат – у країні є програми фінансової підтримки для тих, хто працює.

За великим рахунком, українським біженцям в Ірландії можна і не працювати, оскільки житло їм держава надає безкоштовно, а допомоги вистачає на харчування та основні витрати на життя. Однак, багато хто з них з легкістю працевлаштовується.

В Ірландії – найвища мінімальна заробітна плата в Євросоюзі – 1700 євро на місяць. Вище лише у Люксембурзі. У середньому мешканці Ірландії заробляють по 3000 євро. Цієї суми цілком достатньо, щоб винаймати житло, або виплачувати іпотеку, мати машину, і подорожувати. Без знання англійської можна розраховувати на мінімальну заробітну плату. Оплата залежить від віку працівника. Мінімальна погодинна ставка в Ірландії становить 10,5 євро для тих, кому виповнилося 20 років. Врахуйте, що на сайтах пошуку роботи, як правило, вказується зарплата без вирахування податків.

Українці, які не знають англійської, можуть влаштуватися працювати на фермах чи в теплицях, прибирати готельні номери чи допомагати на кухнях у ресторанах. Є робота як із повною зайнятістю, так і з частковою. А якщо ще й англійська на середньому рівні, тоді в Ірландії можна отримувати від 30 євро на годину. Доглядальницям платять 2450-2650 євро на місяць, адміністратор у салоні краси в Дубліні може отримувати від 2000 євро, пакувальники на фабриці можуть отримувати від 3000 євро на місяць.

Раніше повідомлялося, що в Ірландії катастрофічно не вистачає місць для українських біженців, які прибули до країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ