В Україні катастрофічно скорочується річкова риба

Автор: Марченко Любов

В Україні катастрофічно вимирає річкова риба. Якщо  процес скорочення її популяції триватиме у такому самому темпі, то вже через пару років нам доведеться її імпортувати. А поки спеціалісти рибної галузі намагаються зупинити процес зникнення риби і налагодити відтворення популяції.

В Україні катастрофічно скорочується річкова риба - today.ua
Фото:gazeta.ks.ua

На скорочення популяції річкової риби впливають як природно-кліматичні, так і антропогенні чинники. Усе це зрештою призвело до того, що лише порівняно з недавнім 2013 роком чисельність популяції річкової риби знизилась приблизно на 70%. Якщо так триватиме і далі, то вже у 2024 році Україна буде змушена її імпортувати.

Зараз Україна імпортує лише морську рибу. Адже її запаси в Україні мінімальні. Так, в Азовському морі залишився тільки бичок. Решта видів була винищена через безвідповідальне ставлення до відтворення природних біоресурсів. А в акваторії Чорного моря більшу частину "рибних місць" захопила Росія. І тому там також вилов риби зараз мінімальний, каже директор Інституту рибного господарства НААН України Ігор Грициняк.

В Україні катастрофічно скорочується річкова риба

Популярні зараз

В Україні запропонували запровадити жорсткі штрафи для школярів

Землі досягла сильна магнітна буря: як довго вона триватиме

В Україні офіційно з'явилася професія домробітник: Рада ухвалила закон

Мінус 50% від пенсії: стало відомо, кому обмежать виплати

Тому збереження і відтворення річкової риби – зараз одне з першочергових завдань, що стоять перед спеціалістами його Інституту.

Так, нині на Одещині та в Чернівцях вирощують осетрових. Причому генетики працюють над тим, аби вивести міцніші і життєздатніші види річкових мешканців.

"Нашим науковцям вдалося досягти кращого розщеплення ферментів – завдяки цьому, осетрові менше хворіють і краще ростуть. Збільшилась популяція форелі. 16 років тому по всій Україні вирощували 4 тонни, сьогодні – 10 тисяч тонн. Ми вже вирощуємо 6-8 тонн, а у перспективі – 10 тонн власної червоної ікри. Близько 5 тонн чорної ікри. Уся ця продукція реалізується всередині країни", – розповідає Грициняк.

При цьому Україна могла би навіть збільшити випуск ставкової риби та імпортувати її. Але за кордоном ревно захищають свого виробника і не дають закордонним рибоводам завойовувати їхній ринок.

На сьогодні рибоводство – єдина в Україні галузь тваринництва, що не імпортує генного матеріалу. В Інституті рибного господарства  функціонує власний селекційно-племінний центр, що містить єдиний у країні генетичний банк.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

У 2008-2009 роках було переоснащено лабораторії інституту, що дало можливість науковцям інституту займатись новітніми дослідженнями в області генетики і селекції різних видів риб.

Нагадаємо, завдяки впровадженню нових технологій і новітніх досягнень генетики в Україні мають намір збільшити поголів'я свиней.