Today.ua

МОЗ повідомило, як вагітним українкам отримати декретну допомогу за кордоном

Вагітні працівниці, які були змушені покинути Україну через війну, отримають декретну допомогу навіть якщо вони не встигли оформити лікарняний. Міністерство охорони здоров'я спростило процедуру формування медичного висновку.

Фінансування передбачене Фондом соціального страхування (ФСС), повідомили у прес-службі. Фахівці спростили процедуру формування медичного висновку. Отримати е-лікарняний після 30 тижнів вагітності тепер можна дистанційно.

Наголошено, що жінка має зв'язатися зі своїм українським лікарем, який веде її вагітність. Медпрацівник перевірить записи та випише документ. Електронний лікарняний сформується автоматично. Він є основою отримання виплат.

У МОЗ уточнили, що лікарям дозволили формувати медичні висновки щодо тимчасової непрацездатності без особистого прийому вагітної на період дії воєнного стану. Раніше стало відомо, що з моменту нападу Росії в Україні одружилися понад 22 тисячі пар. Багато вагітних рятуються від агресії рашистів у Польщі. Там з 24 лютого народилося вдвічі більше українських дітей, ніж за аналогічний період минулого року – 2510 проти 1090.

Нагадаємо, у Нацбанку України повідомили, як безпечно переказувати гроші за кордон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ