Today.ua

Монети по 25 і 50 копійок можна продати за тисячі гривень: за що їх цінять

В Україні можна вигідно продати не лише старовинні монети, вік яких вимірюється століттями, а деколи й тисячами літ. Можна також збути рідкісні вітчизняні монети номіналом у 25 і 50 копійок за тисячі гривень. Але вони мають відрізнятись від своїх аналогів. Такою цінною відмінністю може стати рік випуску, серія, особливості чеканки, і, навіть, заводський брак.

Зокрема, в травні на аукціоні Violity було продано монету вартістю 25 копійок 1992 року випуску. Під час торгу було зроблено 47 ставок, і зрештою монету придбали за 5534 гривні. Характерна особливість цієї монети в тому, що на її аверсі, там, де відчеканений її номінал "25 копійок", висота літер поступово зростає до центру.

На реверсі цієї монети відчеканений герб України (тризуб в обрамленні геральдичного щита), а внизу міститься дата чеканки – "1992".

Ще одну подібну монету також продали на аукціоні. Але там відразу зіграла перша ставка, тому що власник виставив за неї із самого початку дещо більшу ціну – 6333 гривні. За стільки й пішла ця монета до переможця торгів.

Деколи на аукціонах продають не лише по одній монеті, а відразу цілу серію рідкісних монет. Але тут ціна "за опт" вища за ту, що могли б у сумі скласти ці монети, якби їх продавали поодинці. Адже для того, щоби зібрати таку серію, нумізмату знадобиться немало пошуків і часу. А тут – відразу ціла колекція.

Наприклад на аукціоні за сім рідкісних монет виставили ціну в майже 52 тисячі гривен.

Крім монет номіналом у 25 копійок, серед нумізматів також популярні 50-копійчані монети 1992 року випуску. Ця серія свого часу була забракована через те, що в кресленнях була допущена помилка. Тризуб вийшов на монеті заглибленим, а щит опуклим, хоча мало бути навпаки. Монету чеканили англійськими штемпелями, тому спеціалісти називають її "англійкою".

Крім монет, які відрізняються особливостями чеканки, цінуються також монети, що виконані в іншому, "нерідному" металі. Зазвичай в іншому металі чеканиться невеличка партія на пробу. В обіг такі монети, як правило, не надходять, але нумізмати їх розбирають, немов гарячі пиріжки.

Нагадаємо, нумізматами цінуються не лише монети номіналом у 25 і 50 копійок, але й монети дрібнішої вартості. Звісно, у них також має бути свою "родзинка".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ