Today.ua

Мобільний зв'язок та інтернет під час блекауту: що станеться, якщо відключаться від живлення базові станції

Криза в електроенергетиці України дедалі більше непокоїть українців. Влада попереджає громадян, що потрібно бути готовими до будь-яких ситуацій. Може зникнути електрика, а разом із нею і вода. Не менш важливий і зв'язок із близькими у скрутну хвилину. Багатьох цікавить, чи функціонуватиме мобільний зв'язок та мобільний інтернет під час блекауту.

На ці запитання відповів виданню Forbes начальник технічного департаменту Центр Vodafone Україна Ігор Зазулик.

Усі, без винятку, базові станції мобільного зв'язку мають резервне джерело живлення, каже фахівець. При відключенні від мережі станції в автоматичному режимі перейдуть на живлення від батареї. На такому джерелі вони можуть працювати до 4-5 годин.

Якщо протягом цього часу електромережу не відновлять, то будуть задіяні генератори. Проте, не кожна станція оснащується генератором. Таке обладнання є лише на ключових станціях із найбільшим покриттям та вузловими майданчиками зв'язку.

Від генератора зв'язок працюватиме від 8 годин до 2 діб. А далі потрібно поповнити запаси палива, і все залежатиме від регулярності його постачання.

Однак ні генератори, ні батареї не зможуть гарантувати якісний мобільний інтернет. Адже коли у людей пропадає домашній інтернет, усі починають використовувати мобільний. При такому навантаженні на мережу вона може працювати повільніше і зі збоями.

Нагадаємо, у Центрі стратегічних комунікацій розповіли, як діяти при відключеннях світла та як пережити можливий блекаут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ