Today.ua

Мобілізація жінок з 1 жовтня: кого призиватимуть на військову службу примусово

З 1 жовтня військовозобов'язані українки мають стати на облік. Незважаючи на те, що мобілізація жінок анонсувалася як добровільна, у Раді заговорили про примусові заходи для жінок, які не стануть на військовий облік. Зокрема, йтиметься про тих, хто систематично ухилятиметься від процедури.

За словами члена профільного комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки та оборони Федора Вениславського, деяких категорій жінок, які не стануть на військовий облік до 1 жовтня, до нового року не каратимуть. Проте вже з січня на них чекають санкції.

Він додав, що порушення процедури постанови на облік передбачатиме в майбутньому адміністративну відповідальність. До того ж нардеп не виключає застосування примусових заходів щодо жінок, які систематично ігнорують постановку на військовий облік. Перелік військово-облікових спеціальностей жінок після початку війни у лютому було розширено. До нього увійшли працівники медичної сфери, працівники сфери харчування, технологи харчової продукції для ЗСУ та ще близько 100 спеціальностей. Усі вони мають стати військовий облік до 1 жовтня, як цього вимагає законодавство.

Українкам панікувати не варто, бо воювати їх ніхто не збирається призивати. Йдеться лише про постановку на облік та отримання необхідної документації.

Раніше повідомлялося, яке покарання загрожує роботодавцям тих українок, які відмовляться від постановки на військовий облік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ