Today.ua

Мобілізація жінок: яке покарання загрожує роботодавцям тих українок, які відмовляться від постановки на військовий облік

Жінкам в Україні з 1 жовтня потрібно буде ставати на військовий облік. Це не означає, що їх відразу ж примусово відправлятимуть служити на фронт, але за наявності навичок чи професії, затверджених у списку Міноборони, ухилятися від постановки на облік не вдасться. За це загрожуватиме покарання.

Українок чекатиме покарання за ухилення. Йдеться як про адміністративні стягнення, так і навіть про порушення кримінального провадження.

За ухилення від військового обліку їм можуть призначити штраф від 510 до 850 гривень. Якщо жінка отримала попередження від керівника територіального центру, але все одно спробувала уникнути становлення на облік, то їй загрожує кримінальне покарання.

Крім того, роботодавець має право брати на роботу лише тих жінок, які мають на руках усі військово-облікові документи: військові квитки або тимчасові посвідчення; посвідчення про приписку до призовних дільниць. Поки що законодавством не передбачено механізму стягнення штрафів ні з підприємств, ні з жінок. Але на них може очікувати адміністративна відповідальність після закінчення терміну взяття на облік жінок. Таким чином, роботодавець також відповідає за своєчасне становлення жінки на військовий облік.

Якщо підприємство не подбає про те, щоб його військовозобов'язані співробітниці поставили себе на облік, то без штрафу йому навряд чи обійтися. Розмір покарання може коливатися від 5500 до 8500 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ