Today.ua

Мобілізація вагітних жінок та багатодітних матерів: кому потрібно стати на облік з 1 жовтня

З 1 жовтня військовозобов'язані українки мають стати на облік. Йдеться про українок віком від 18 до 60 років, які мають спеціальність, що входить до переліку військово-облікових, та не мають протипоказань за станом здоров'я. За законом від обліку не звільняються ні матері з малолітніми дітьми, ні вагітні жінки.

У Міноборони зазначили, що окремого від чоловіків порядку взяття жінок на військовий облік в Україні поки що не встановлено. А отже до жінок будуть застосовуватися ті ж правила, які існують для чоловіків, встановлені Порядком організації та ведення військового обліку призовників та військовозобов'язаних, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 07.12. 2016 р. № 921.

Після того, як жінка стане на військовий облік у Територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, вона набуде статусу військовозобов'язаної та перебуватиме в запасі Збройних сил, Національної гвардії або інших військових формувань. Варто зазначити, що жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу або залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час (ст.1 Закону України "Про військовий обов'язок та військовий обов'язок" службі").

Українкам панікувати не варто, бо воювати їх ніхто не збирається закликати. Йдеться лише про постановку на облік та отримання необхідної документації.

Нагадаємо, до якої дати жінки в Україні можуть ставати на облік самостійно, а коли розпочнеться примусова мобілізація.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ