Today.ua

Мобілізація в Україні: від призову до армії звільнять ще одну категорію чоловіків

В Україні планують звільнити від призову до армії деяких чоловіків. У Верховній Раді зареєстрували законопроект, у якому запропоновано не мобілізувати ще одну категорію військовозобов'язаних.

Військовий стан і мобілізація діють в країні до 18 серпня і швидше за все будуть продовжені через повномасштабну війну з російськими окупантами. Депутати ВРУ запропонували розширити перелік українців, які не підлягають призову до ЗСУ. Мова йде про працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Ініціатива внести зміни до статті 23 закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" виходить від представників Комітету з питань екологічної політики та природокористування. На даний момент, що через неврегульованість питання військовозобов'язані представники ДСНС підлягають мобілізації. Народні обранці вважають, що вказаним особам необхідно надавати відстрочку від служби. Вказано, що призов до армії цієї категорії чоловіків негативно відбивається на виконанні робочих завдань, які покладаються на Державну службу України з надзвичайних ситуацій.

Як українцям діяти при отриманні повісток на блокпостах

Українське законодавство не прописує конкретних місць, де мають вручатися повістки. Тому їх можуть видавати повсюдно. Після отримання документа необхідно з'явитись у військкомат. Також за наявності підстав можна оскаржити повістку.

За неявку до територіального центру комплектування та соціальної підтримки можливі правові наслідки у вигляді штрафу або покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років.

У червні можуть мобілізувати українців віком 28-60 років із задовільним станом здоров'я, яких медкомісія визнає придатними до несення військової служби. У цьому досвід необов'язковий.

Нагадаємо, раніше юрист назвав легальний спосіб виїзду українських чоловіків за кордон, незважаючи на мобілізацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ