В Україні вже почалась весняна посівна кампанія. Проте багато фермерів скаржаться, що весняно-польові роботи опинилися під загрозою через гострий брак спеціалістів. Мобілізація на селі призвела до того, що там майже не залишилося чоловіків працездатного віку. Тепер, щоб не забрали останніх, треба терміново здійснити бронювання фахівців.
Щоби навчити фермерів, як можна забронювати своїх спеціалістів, з ними спеціально провели веб-семінар.
Отже, для невеликих фермерських господарств (із площею орних земель до 1 тис.га) є три способи бронювання спеціалістів:
- перший спосіб — отримати мобілізаційне завдання в обласній військовій адміністрації;
- другий спосіб — укласти договір щодо постачання своєї продукції із ЗСУ або іншими військовими формуваннями;
- третій спосіб — на регіональному рівні отримати критерій критично важливого підприємства для територіальної громади. Такі критерії мають бути затверджені на обласному рівні.
Щодо третього способу, учасникам семінару пояснили, що існує два рівні, на яких підприємство може бути визначено як критичне: національний рівень та регіональний. Звісно, що невелике фермерське господарство не має такого впливу на продовольчу безпеку країни, як, наприклад, потужний агрохолдинг. Отже, на національному рівні його навряд чи визнають критично важливим.
"Звичайно, маленькі підприємства не можуть відповідати критеріям важливості на національному рівні, тому є можливість визначення "критичних" регіонами. ОВА можуть прийняти такі ж критерії, як прийняло Мінагрополітики, для невеликих господарств", - дав пораду учасникам веб-семінару державний секретар Мінагрополітики Віктор Канцурак.
Нагадаємо, деякі військові радять скасувати бронювання спеціалістів взагалі, і всіх здорових чоловіків відправляти на фронт.