Today.ua

Мінімальна зарплата в Україні за рік виросте двічі

Упродовж наступного, 2022, року в Україні двічі зростатиме мінімальна зарплата. Перший етап її зростання відбудеться вже на початку року. З 1 січня мінімалка стане 6500 гривень. А вже з 1 жовтня 2022 її розмір зросте ще на 200 гривень і стане 6700.

"Встановити у 2022 році мінімальну заробітну плату:
у місячному розмірі: з 1 січня-6500 гривень, з 1 жовтня - 6700 гривень;
у погодинному розмірі: з 1 січня - 39,26 гривні, з 1 жовтня - 40,46 гривні", - йдеться в проекті держбюджету.

Такі цифри закладено в проекті державного бюджету на 2022 рік. Глава кабміну Денис Шмигаль вже не раз заявляв, що бюджет 2022 року буде виваженим, збалансованим і, головне, реалістичним. Тому, хоч би як не кортіло чиновникам і політикам "намалювати" в бюджеті більші цифри, вони усе ж намагаються утримувати бюджетні плани в коридорі можливостей.

Отже й зростання мінімалки не буде захмарним, але воно буде. І це означає, що зростатиме й решта зарплат, а також пенсії та інші соціальні виплати, які "прив'язані" до мінімалки.

Нагадаємо, цьогоріч мінімальна зарплата в Україні становить 6000 гривень. Такого розміру вона набула з 1 січня 2021.

А кілька днів тому Денис Шмигаль розповів, що середня зарплата в Україні  наступного року перевищить 17,5 тисячі гривен. Таким чином, середня зарплата може бути майже втричі вища за мінімальну.

Водночас у парламенті зареєстрували законопроект, яким передбачається скорочення зарплат держчиновникам і топ-менеджерам державних компаній. Автори законопроекту пропонують обмежити їм максимальні виплати (з урахуванням усіх премій і доплат) десятьма мінімалками. Таким чином, якщо цей закон ухвалять, їхні місячні зарплати не перевищуватимуть 65 тисяч гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ