На українських прилавках вже почала з'являтися рання черешня. Перші ягоди везуть із Закарпаття. Їх продають як на ринках, так і у супермаркетах. Оскільки сади з черешнею розташовані в основному в Херсоні та Мелітополі, де продовжуються активні бойові дії, то цього року ритейлери змінили постачальників і реалізовуватимуть ягоди з Черкаської, Вінницької та Одеської областей.
У мережі супермаркетів "Сільпо" вже відзвітували перед покупцями, що без черешні вони не залишаться.
"Щоб українці змогли поласувати українською ягодою і в часи війни, ми домовилися з господарствами у Закарпатській, Черкаській, Вінницькій, Одеській областях про збільшення поставок черешні у цьому році", – зазначили у пресслужбі мережі супермаркетів.
Основне виробництво черешні розташоване в окупованому Мелітополі. Сади черешні на неокуопованих територіях, таких як Дніпропетровщина та Миколаївщина, обстріляні касетними боєприпасами, і не всі з них досі розірвалися. Інші області, що не піддавалися інтенсивним обстрілам, потерпають від нестачі персоналу для збору врожаю, частина якого евакуювалася, частину – мобілізували в армію.
Через це збір врожаю черешні цього року буде не такий, як зазвичай. Ціни на ранні ягоди менші, ніж минулого року у цій же порі. Так, за кілограм закарпатської черешні продавці в Ужгороді просять від 60 до 100 грн. Імпорті ягоди продаються по рекордній ціні, яка інколи доходить до 1000 грн за кг.
Нагадаємо, мережі супермаркетів АТБ, Сільпо та Фора відреагували на дефіцит солі в Україні.