Today.ua

Кава в Україні подорожчала на 55%: як зміняться ціни до весни 2022 року

Ціни на кавові зерна у світі восени зросли на 55%, починаючи з березня 2021 року. Причиною цього стали спочатку заморозки у Бразилії, потім бунт колумбійських фермерів, які вирішили притримати поставки, щоб продати свою продукцію за вищою ціною.

Все це призвело до подорожчання кави. Ця тенденція триватиме до весни 2022 року. Вартість зерен арабіки у жовтні зросла до $2,16 за фунт. Так дорого кава не коштувало з лютого 2012 року.

Подорожчання кави відчули на собі українці. На даний час ціни на мелену каву та каву в зернах зросли в магазинах на третину, але це не межа. Кав'ярні ще стримують старі ціни, можливо використовують старі запаси, а можливо – бояться втратити клієнтів.

Адже якщо кав'ярні почнуть піднімати ціни, це позначиться на гаманцях громадян. Українці одні із найбільших кавоманів у Європі. За останні п'ять років поставки кави в Україну збільшилися на 63%. На сьогоднішній день склянка еспресо коштує в середньому 19-25 грн, капучино та латте – 30-35 грн. Якщо ціни зростуть, то найдешевша кава у кав'ярні коштуватиме 40 грн.

Раніше повідомлялося про зростання цін на цигарки в Україні. Після тютюнових виробів подорожчає і алкоголь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ