Today.ua

Індивідуальне опалення може бути небезпечним: чим ризикують українські споживачі

Після підвищення тарифів на комуналку українці масово почали переходити на індивідуальне опалення. Однак, не всі споживачі знають, які загрози виникають при переході на автономне теплопостачання.

В Україні десятки селищ і міст вже відмовилися від централізованого теплопостачання, і в основному це населені пункти на Закарпатті. Закарпатська область фактично вже припинила користуватися централізованим опаленням. Також на автономне опалення перейшли мешканці Стаханова, Брянця, Первомайська та інших міст Луганщини. Поступово відмовляються від центрального опалення у Трускавці, Овручі, Тернополі, Боярці, Івано-Франківську.

Важливо знати, що автономне опалення несе шкоду екології. При встановленні газового котла потрібно буде виводити на вулицю шкідливі продукти згорання газу через димову трубу з кожного помешкання багатоквартирного будинку, і тоді про свіже повітря на вулицях міста можна забути.

За даними НКРЕКП, автономне опалення веде до розбалансування централізованих систем теплопостачання і заважає диверсифікації видів палива, що використовуються для виробництва теплової енергії. Крім того, перехід на автономне опалення призводить до підвищення концентрації діоксиду азоту в приземному шарі атмосфери у 20 разів у порівнянні з централізованим опаленням.

Але зрозуміло, що люди думають в першу чергу не про екологію, а про власні кишені. Централізоване опалення стає для багатьох недоступним, так само як і газове. Люди в селах топлять дровами, адже сплачувати по декілька тисяч гривень в місяць лише за опалення можуть дозволити собі не всі. Тому людям вигідніше встановити систему індивідуального опалення, і платити рівно стільки, скільки споживається.

Проблема полягає в тому, що якщо у вашому будинку більше половини квартир перейшли на індивідуальне опалення, тоді ви перейдете без проблем. Якщо ж ні - доведеться домовлятися з сусідами про переведення на автономне опалення всього будинку, інакше нічого не вийде.

Раніше в "Київтеплоенерго" прокоментували захмарні платіжки українців за опалення у січні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ