Today.ua

Індексація пенсій з 1 березня: які категорії громадян отримають підвищені виплати раніше за інших

Масштабна індексація пенсій розпочнеться вже з 1 березня. Виплати підвищать усім категоріям громадян, крім працюючих пенсіонерів. У Пенсійному фонді розповіли, в якому порядку українські пенсіонери почнуть отримувати підвищені пенсії.

За даними ПФУ, виплата пенсій проводиться з 4-го по 25-е число кожного місяця. Не всі пенсіонери одночасно одержують виплати. Після проведення індексації черговість залишиться незмінною. Першими пенсії отримують люди з особливими заслугами перед Україною та найсоціальніші незахищені категорії населення: особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники бойових дій та члени сімей загиблих військовослужбовців.

Наступні у черзі – отримувачі соціальної пенсії. У березні їхні виплати збільшаться у середньому на 200 гривень. Соціальну пенсію в Україні отримують особи, які втратили годувальника, люди з інвалідністю та діти з інвалідністю.

Найбільша категорія пенсіонерів - непрацюючі пенсіонери, які мають повний страховий стаж, почнуть отримувати проіндексовані пенсії за віком після 10 березня. Середній розмір надбавки становитиме 260 гривень.

Пенсії військовослужбовцям у березні збільшаться у середньому на 700 грн, страхові пенсії – на 500 грн, мінімальна пенсія для осіб з інвалідністю внаслідок аварії на ЧАЕС та інші пенсії, призначені ліквідаторам трагедії, у середньому зростуть на 400 грн.

Раніше в Україні назвали категорію громадян, які можуть вийти достроково на пенсію за наявності всього 15 років страхового стажу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ