Today.ua

Індексація пенсій в Україні: хто з громадян не отримає надбавки з 1 березня

В Україні у березні відбудеться щорічна індексація пенсій та інших соціальних виплат, але при цьому надбавки матимуть не всі. У середньому пенсії українців зростуть на 20%. Стало відомо, хто з пенсіонерів не отримає навіть таких надбавок.

Перший заступник голови комітету із соціальної політики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк розповів, що підвищення пенсій внаслідок березневої індексації не варто очікувати військовим пенсіонерам, пенсіонерам-держслужбовцям, а також отримувачам наукових пенсій.

Пенсії цим категоріям громадян призначають за спеціальними законами і індексація в них не передбачена.

Підвищення пенсій торкнеться громадян, які підпадають під закон про загальнодержавне пенсійне страхування та отримують пенсію за віком, мінімальну пенсію, пенсію за інвалідністю та чорнобильську пенсію.

Таким чином, близько 7,5 млн пенсіонерів уже за тиждень почнуть отримувати підвищені пенсії. Для кожного пенсіонера розмір надбавки розраховуватиметься індивідуально, з урахуванням стажу та середньої зарплати, за якої людина вийшла на пенсію. Також враховуватиметься рік виходу на пенсію.

Хтось отримає надбавку 200 грн, а хтось 600 грн. До цього слід бути готовими. Максимальна доплата становитиме 1500 грн.

Пенсіонери, які вийшли на пенсію у період з 2020 по 2022 рік, у березні можуть розраховувати на підвищення виплати лише на 100 грн. Мінімальна пенсія у розмірі 1920 грн збільшиться всього на 384 грн.

Раніше повідомлялося, які пенсії та надбавки отримують учасники бойових дій в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ