Today.ua

Індексація пенсій під час війни: скільки в середньому отримали українці у квітні

України отримали індексовані пенсії за березень, розмір яких зріс у середньому на 14%. Наразі середня пенсія в країні становить 4 400 гривень. Про це повідомила Міністр соціальної політики Марина Лазебна.

За словами міністра, у березні також було проіндексовано пенсії військових. Розмір виплат зріс у середньому до 8500 гривень. При цьому плановий перерахунок працюючим пенсіонерам відбудеться автоматично вже в травні-червні.

З квітня підвищили виплати майже 2,5 мільйонам пенсіонерів, які вийшовши на заслужений відпочинок, продовжують працювати. Проте отримати підвищену пенсію громадяни зможуть лише у липні. Це пов'язано з особливостями надання звітності підприємцями, які здадуть звіти лише у травні. Тому пенсію, яку буде підвищено з квітня, українці зможуть отримати лише влітку. Гроші їм одразу виплатять за кілька місяців, починаючи з квітня. Розмір надбавки до пенсії для кожного пенсіонера свій, виходячи із розміру зарплати та страхового стажу. Якщо зарплата була надто низькою, перерахунок буде здійснено лише на підставі кількості відпрацьованого стажу.

Крім того, пенсіонери-переселенці можуть отримати надбавку до пенсії у розмірі 2200 грн в рамках грошової допомоги ООН. Для цього потрібно зареєструватись як внутрішньо-переміщена особа. Додатково подавати заявку на отримання допомоги від ООН не потрібно – вона буде призначатись автоматично на основі відомостей Єдиної інформаційної бази даних про ВПО. Пріоритетною категорією при призначенні додаткової грошової підтримки будуть ті, у кого розмір пенсії менше ніж 3000 грн.

Нагадаємо, у Пенсійному фонді пояснили, чому не всі українці отримали пенсії за березень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ