Попри війну, українці усе ж прагнуть відзначити новорічні свята бодай із мінімальним бюджетом. Однак цієї осені ціни в супермаркетах змінюються чи не щотижня. В таких умовах вже у листопаді багато українців складають список новорічних страв і планують, скільки грошей знадобиться для святкового столу. Незмінним атрибутом новорічного застілля давно став салат олів'є. Підрахувавши затрати на придбання його інгредієнтів, можна отримати індекс олів'є.
Про цьогорічну вартість олів’є розповіли на порталі progroshi із посиланням на дані Мінфін.
Отож, для визначення індексу олів’є потрібно знати вартість кожного інгредієнта страви. Варто зазначити, що для підрахунку були взяті середні ціни на інгредієнти, а подекуди й були ціни нижчі за середні.
Отож розповідаємо про вміст і вартість придбаного кошику:
- за 500 г вареної молочної ковбаси довелось віддати 135,82 грн;
- 300 г картоплі коштували 2,65 грн;
- за 100 г моркви заплатили 2,37 грн;
- вартість 400 г зеленого горошку склала 36,32 грн;
- за 200 г консервованих огірків заплатили 29,06 грн;
- 200 г свіжих огірків обійшлись в 17,94 грн;
- 4 курячих яйця коштували 28,89 грн;
- 350 г майонезу 67% придбали за 49,70 грн.
Отже підрахувавши вартість всіх зазначених придбань маємо в сумі 302,75 грн. Салату, приготованого з цих продуктів, має вистачити щоб нагодувати 5–6 осіб.
Усі перелічені інгредієнти можна купити у мережах Auchan, Varus та Megamarket. Найнижча ціна на такий кошик була зафіксована у мережі Varus. Там купівля продуктів для приготування олів’є обійдеться в 283,91 грн. Та ще у жовтні за аналогічні покупки довелось би заплатити 282,72 грн, а у вересні вартість придбання була би 261,12 грн.
Нагадаємо, в Україні зросла вартість "новорічних" консервів.