Today.ua

Хто в Україні може отримати статус учасника бойових дій: стало відомо про ще одну категорію громадян

Статус учасника бойових дій в Україні можуть отримати особи, які виступили на захист України, проте не встигли укласти контракт із військовим формуванням. Йдеться про добровольців. Їхні права перераховані в законопроекті №7322, прийнятому Верховною Радою 12 січня.

Раніше уряд уже затверджував порядок надання статусу УБД добровольцям, але згідно з новим законом цей статус отримали особи, які відповідають новим критеріям. Відповідно до тексту законопроекту, мають право на статус учасника бойових дій українці, які з 24 лютого по 24 квітня 2022 року добровільно чи у складі формувань захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність держави, взаємодіяли зі Збройними силами, Міністерством внутрішніх справ, Нацполіцією, Нацгвардією тощо, перебували безпосередньо в районах ведення бойових дій, брали участь у здійсненні заходів щодо забезпечення оборони, захисту населення та інтересів України.

Як пояснила прес-служба апарату Верховної Ради, протягом трьох місяців з дня набрання чинності законом Кабінет Міністрів має визначити порядок надання статусу УБД. Рішення прийматиметься Міжвідомчою комісією, що діє при Міністерстві у справах ветеранів України.

Дія законопроекту не поширюється на працівників підприємств, установ та організацій, що долучилися до проведення операцій об'єднаних сил у зв'язку із військовою агресією Росії.

Щоб підтвердити своє право на набуття статусу учасника бойових дій, потрібно надати такі документи (список не є виключно повним):

За відсутності зазначених документів претендент на набуття статусу УБД має надати заяву мінімум від трьох свідків про період участі у зазначених заходах з нотаріально засвідченими підписами цих свідків. Варто врахувати, що показання можуть дати лише посадові особи військового формування чи правоохоронних органів, які мають документальне підтвердження власної участі у заходах щодо протидії військовій агресії Росії.

Раніше повідомлялося, що відомо про третю хвилю мобілізації в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ