Today.ua

Грошова допомога військовослужбовцям: названо виплати, які захисники отримають після війни

Українські військовослужбовці можуть розраховувати на грошову допомогу після війни. Виплати не передбачені лише для строковиків.

Суми післявоєнних виплат захисникам України залежатимуть від різних факторів, зокрема, від посади, яку обіймав силовик. Про це зазначено у наказі Міноборони "Про затвердження Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям ЗСУ та деяким іншим особам".

У разі, якщо військовослужбовця за станом здоров'я звільнили від служби, йому належить одноразова виплата у розмірі 50% від звичайного грошового забезпечення. На таку суму також можуть претендувати бійці, які:

Офіцери, які проходять кадрову військову службу та залишають її за сімейними обставинами, власним бажанням або з інших поважних причин, можуть отримати одноразову грошову виплату у розмірі 25% від місячної заробітної плати. Однак для цього потрібно мати не менш як десять календарних років вислуги перед державою.

Новий закон про доплати військовослужбовцям

ВРУ підтримала у першому читанні законопроект №9342, який визначає новий порядок нарахування доплат військовим. Він фактично зберігає нинішню систему винагороди захисників.

Згідно з документом, силовикам щомісяця виплачуватимуть додаткову винагороду у 30-100 тисяч гривень, пропорційно до часу виконання бойових завдань. Кабмін визначає умови. При цьому військовим у тилу доплати не передбачені.

Секретар оборонного комітету Ради Роман Костенко зазначив, що розмір винагороди не змінюється і фігурують аналогічні суми, які були узгоджені спочатку після повномасштабного вторгнення рашистів.

Раніше повідомлялося, що українські військовослужбовці мають право на одноразову грошову допомогу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ