Today.ua

Економіст назвав найнижчу ціну на гречку, на яку можуть розраховувати українці

Із надходженням зерна від нового врожаю в Україні знижуватиметься ціна на гречку. Але нижче за деяку позначку вона не опуститься. Втім, навіть якщо вона опуститься нижче, то це лише означатиме, що наступного року ціни на гречку знову будуть захмарними.

Такими прогнозами поділився економіст Олег Пендзин.

Гречку недарма цьогоріч охрестили "золотою крупою". Ціни на цей продукт зросли до тризначних чисел. Отже, останнім часом більшість українців ходили до полиць із гречкою в супермаркетах "на екскурсію" –подивитись, на скільки ще зросли цінники. Однак уже зараз, із початком збору нового врожаю гречки, ціни на цю крупу потроху почали знижуватись. В супермаркетах з'явилася гречка по 85-86 гривень за кіло, а подекуди можна зустріти цю крупу вже й за 70.

"Вона вже почала трохи дешевшати, можна знайти по 70 грн за кілограм. Але я б не сказав, що якщо ціна знижуватиметься і далі – це добре. Бо якщо зараз ціна гречки опуститься нижче собівартості, то наступного року її ніхто не посадить, а значить буде дефіцит і висока ціна на продукт", - каже Олег Пендзин.

Так уже було, наприклад, у 2011 році. Тоді в Україні гарно вродила гречка. Фермери зібрали великий врожай, і ціна на цей продукт впала нижче за його собівартість. Через це сівба гречки стала нерентабельною, і на наступний рік аграрії різко скоротили площу посівів під цю культуру, через що гречка стала дефіцитом, і ціна на неї знову різко пішла вгору.

Отже, щоб не наступити знову на ті самі граблі і не спричинити штучний дефіцит цієї крупи в наступному році, фермери не можуть ставити ціни на гречку дешевші за собівартість.

А собівартість цього продукту цьогоріч значно вища за ту, що була в попередні роки. По-перше, зросла вартість паливно-мастильних матеріалів, які необхідні для того, щоби засіяти, виростити і зібрати цю культуру. По-друге, зібране зерно треба обсушити, облущити і довести до товарної кондиції. На все це потрібно чимало електроенергії, яка також стала дорожчою.

Отже навряд чи вартість гречки цьогоріч буде нижчою за 70 гривень. Та якщо навіть так станеться, що ринок буде пересичений цією крупою, і доведеться знижувати її вартість. А це означає, що наступного року площу посівів гречки різко скоротять, і ця крупа знову стане "золотою".

При цьому імпортувати гречку зараз Україні практично не має звідки. Як і продати її також не має куди. Раніше основними ринками збуту лишків цієї крупи були Росія та Білорусь. Так само звідти її можна було імпортувати, якщо у нас її бракувало. Але тепер ці ринки відпали зі зрозумілих причин.

Трішки гречки вирощують у Казахстані, але вони ледве покривають внутрішні потреби. Тому навіть імпорт із Казахстану для України погоди не зробить.

Нагадаємо, відповідно до прогнозів, цьогорічний збір гречки буде вищим за внутрішню потребу українського ринку. Отже, в Україні вдасться створити перехідний запас цієї крупи на наступний рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ