Today.ua

Дорожче тільки на островах: ціни на молочні продукти в Україні стали найвищими в Європі

В Україні ціни на молочні продукти стали одними з найвищих у Європі. Фактично – найвищими, якщо брати материкову частину європейського континенту. Адже дорожче, ніж у нас, цей продукт лише на  островах – На Кіпрі і на Мальті.

Такий, невтішний для українців, факт оприлюднив голова ради директорів Спілки молочних підприємств Вадим Чагаровський.

Щодо Кіпру і Мальти, то висока вартість молока і продуктів із нього цілком зрозуміла. Все-таки, щоб забезпечити тамтешніх жителів молоком, треба або переправити їм те молоко морем чи літаком, або переправити туди корівчину, яка даватиме це молоко на місці.

Водночас Україні, яка вільно розкинулась посеред материка, здавалося б, ніщо не має заважати плекати корів і отримувати високі надої.  Але щось у нас пішло не так.

За словами Чагаровського, на сьогодні в Європі накопичені надлишки молока, що є сировиною для виробництва молокопродуктів. А в Україні, навпаки, молока для виробництва бракує.

"Я не підтримую оптимістичного прогнозу, що споживання молочних продуктів цього року зросте до 203 кг на душу населення. Бо не поділяю оптимізму взагалі щодо обсягу виробленого молока на підставі статистики, і що у нас відбувається збільшення споживання молока", – зазначив експерт.

Нагадаємо, спеціалісти кажуть, що високі ціни на молокопродукти обумовлені високою собівартістю продукції. А собівартість, у свою чергу, росте через зростання цін на енергоносії, цін на корми для тварин і зростання зарплат для працівників молочної галузі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ