Today.ua

Допомога для малозабезпечених сімей: які виплати можна отримати, і куди за ними звертатися

Малозабезпечені сім'ї в Україні можуть мати матеріальну допомогу від держави. На соціальні виплати можуть розраховувати сім'ї, які проживають в Україні та з поважних причин мають низький середньомісячний дохід.

Згідно з українським законодавством, малозабезпеченою сім'єю в Україні вважається сім'я, яка з якихось причин має середньомісячний сукупний дохід нижче за гарантований прожитковий мінімум для неї.

Прожитковий мінімум в Україні для працездатних осіб на сьогоднішній день становить 2684 гривні, для осіб, які втратили працездатність – 2093 гривні.

За матеріальною допомогою громадяни повинні звернутися до управління праці та соціального захисту населення для перевірки права на призначення державної соціальної допомоги.

Розмір виплат для малозабезпеченої сім'ї визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім'ї та середньомісячним сукупним доходом малозабезпеченої сім'ї.

Розмір прожиткового мінімуму для сім'ї залежить від її складу та кількості осіб. Відповідно, для кожної сім'ї сума виплат буде різною.

В умовах воєнного часу в Україні термін виплати, яка була призначена раніше, не зупиняється навіть якщо одержувач пропустив термін її перегляду.

Нагадаємо, що з 1 січня в Україні перестануть автоматично нараховуватися будь-які соціальні допомоги, зокрема малозабезпеченим сім'ям. Згідно з постановою Кабміну №1320, автоматичне нарахування державної соціальної допомоги та пільг до кінця воєнного стану припиниться.

Автоматичне нарахування всіх видів державної допомоги буде продовжено лише для тих, хто мешкає на окупованих територіях або де ведуться бойові дії.

Раніше повідомлялося, як в Україні зміняться соцвиплати на дітей наступного року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ