Today.ua

Долар по 100 гривень: українцям розповіли про можливий скачок курсу валют через війну

Нацбанк із початку війни в Україні утримує курс долара на рівні 29,25 грн/дол. Якби цього не відбувалося, то на "чорному" ринку долар уже коштував би не 34 грн, а 90 або 100 грн. Про це говорять багато фінансових аналітиків у країні.

Якщо хтось не знає, чому Нацбанк зафіксував курс долара на початку війни, то експерти пояснюють, що за стабільним курсом простіше перераховувати митні платежі, які імпортери платять на користь держави, і регулювати інші валютні операції.

Якби курс долара не був зафіксований, то зараз ми б побачили, як мільярди доларів вивозилися б саме через міжбанківський валютний ринок. А у нашій ситуації ніхто з великого бізнесу не може вивести капітали з України. Це означає, що валютний потенціал нікуди не зникає і зберігається всередині країни.

Девальвація гривні в Україні зараз не є критичною. На фоні війни вона становить від 8 до 33%. Це можна назвати помірною девальвацією.

Курс долара на готівковому ринку суттєво не відрізняється від фіксованого Нацбанком. В обмінниках долар можна придбати за 33-34 грн. Якби ця різниця була в 1,5-2 рази, тоді варто було б бити на сполох, а так ситуація перебуває під контролем.

Раніше повідомлялося, як відрізняється курс долара в ПриватБанку, Ощадбанку та Monobank.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ