Today.ua

Добровольцям в Україні нададуть статус учасників бойових дій

Добровольці, які з перших днів повномасштабної війни стали на захист України, але згодом не змогли з тих чи інших причин укласти контракт про військову службу, тепер матимуть змогу отримати статус учасників бойових дій. У випадку їхньої загибелі всі пільги, які належать сім'ям загиблих військових, матимуть і їхні рідні.

Про те, що дасть такий статус добровольцям розповіли в комітеті ВРУ з питань соціальної політики і захисту прав ветеранів.

У лютому 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. На захист батьківщини стали як військовослужбовці ЗСУ, так і цивільні громадяни. Багато українців брали участь у бойових діях у складі добровольчих військових формувань. Та згодом не всі члени таких формувань змогли укласти контракт зі Збройними силами України та продовжити свою службу уже офіційно. Хтось із них був поранений і далі не зміг воювати. А хтось і взагалі загинув у перші дні військового протистояння. Отож, такі громадяни не мали змоги набути статусу учасника бойових дій. Але тепер вони отримають такий статус, дехто навіть посмертно.  

12 січня Верховна Рада ухвалила законопроект №7322. Комітет ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів повідомив, що сам механізм набуття статусу учасника бойових дій буде визначений Кабміном. На це Кабінету міністрів буде відведено тримісячний термін, який стартуватиме з моменту набуття чинності прийнятої ініціативи.

“Рішення про надання статусу УБД особам, які добровільно забезпечували захист держави, прийматиметься Міжвідомчою комісією, що діє при Міністерстві у справах ветеранів України. Крім того, новий закон визначає коло осіб, які стали особами з інвалідністю під час оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави в російсько-українській війні”, — повідомляють у Комітеті ВРУ.

Отже, із прийняттям цього закону добровольці, що зазнали серйозних поранень, зможуть отримати повноцінну медичну допомогу, яка належить учасникам бойових дій. А сім'ї загиблих добровольців зможуть скористатись усіма пільгами, що передбачені законом.

Нагадаємо, в Україні воєнний стан та мобілізація продовжені до 19 лютого. Переселенцям повідомили, коли та як вони мають ставати на військовий облік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ