Today.ua

Чим можна освітлити приміщення, якщо відключили електроенергію: названі доступні альтернативи свічкам

Після чергової масованої ракетної атаки по об'єктах цивільної та критичної інфраструктури багато українців 31 жовтня залишилися без світла. У такий непростий час важливо мати вдома не лише свічки та ліхтарики, але й альтернативні засоби для освітлення приміщень, адже не відомо, наскільки тривалими можуть бути відключення світла у сьогоднішніх реаліях.

Світлодіодні стрічки-наклейки

Світлодіодна стрічка – це гнучка монтажна плата, на якій рівновіддалено один від одного розташовані світлодіоди. Зазвичай ширина стрічки становить 8 чи 10 мм, товщина (зі світлодіодами) 2-3 мм.

Світлодіодна стрічка працює від постійного струму і підключається до джерела струму з постійною напругою 12 В, іноді 24 В і 5 В. Якщо немає електрики, така стрічка може живитися від акумулятора. Головне розрахувати, щоб вихідна напруга батареї не перевищувала робочої напруги світлодіодної стрічки. В іншому випадку це призведе до незворотного пошкодження світлодіодної стрічки.

У чому переваги такого джерела освітлення? По-перше, це низьке споживання, надійність (порівняно з традиційними лампами розжарювання та люмінесцентними лампами, світлодіоди мають більший термін служби) та простота монтажу. Таку стрічку можна без проблем приклеїти самостійно на будь-які поверхні. Наприклад, на робочій зоні на кухні, у ванній біля умивальника, над робочим столом, тощо. 

Світлодіодні ліхтарі

Світлодіодний ліхтар є портативним пристроєм для освітлення. Він споживає мінімум енергії. Ліхтарики на світлодіодах дуже компактні та максимально економно витрачають електроенергію з акумулятора або батарейки. Коштують такі ліхтарі недорого. Ліхтарики з лампами розжарювання обійдуться значно дорожче.

Гірлянди на батарейках

Ще однією альтернативою свічкам є гірлянда на батарейках. Таке джерело світла може працювати до 2-3 днів. Все ще залежить від батарейок. Від недорогих батарейок світлодіоди горять 24 години яскраво, потім 48 годин – у режимі загасання. У будь-якому випадку, якщо вибрати економний режим, то така гірлянда врятує вас, якщо ввечері відключать світло.

Раніше повідомлялося, як правильно вмикати побутові прилади після відновлення електрики, щоб не зашкодити техніці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ