Today.ua

Частині українців “заморозили“ розмір пенсії: що буде з їхніми виплатами під час війни

Цьогоріч уперше в березні мали індексувати пенсію майже всім українським пенсіонерам. Але з відомих причин цей процес довелося відкласти. Отже для деяких категорій громадян пенсія залишиться незмінною до закінчення війни. Її не індексуватимуть.

"Заморозити" виплати вирішили народним депутатам, держслужбовцям та науковцям. Відповідна постанова Кабміну була ухвалена 22 червня 2022 року.

Отже, відповідно до цієї постанови, виплати цих категорій пенсіонерів не індексуватимуть до закінчення війни і припинення дії воєнного стану. Та, як тільки воєнний стан буде скасовано, відразу в наступному місяці після цього скасування набере чинності постанова №727. Тоді їм відразу індексують пенсію.

Розмір індексації становитиме 14%. Проте це не означає, що їхня місячна виплата автоматично стане вищою на стільки відсотків. Адже індексації підлягає не вся виплата, а лише розрахункова пенсія, тобто її "тіло" – без надбавок і доплат.

Щоправда, так звані вікові доплати, які отримують пенсіонери старше 75 років, і які раніше також не індексувались, цьогоріч уперше були проіндексовані.

До того ж, як стало відомо, з наступного року, незважаючи на війну, уряд таки вирішив запустити систему накопичувальних пенсій. Щоправда, накопичувальні рахунки пенсіонери відкриватимуть не у приватних пенсійних фондах, а на індивідуальних пенсійних рахунках у Казначействі. Причому Казначейство керуватиме накопиченими грошима, дбаючи про те, щоб грамотно їх інвестувати і отримати з них гарний прибуток. Таким чином, держава зможе поки користуватися цими грошима, а майбутні пенсіонери отримають гарантоване збереження своїх заощаджень та приріст сум на рахунках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ