Today.ua

Бронювання від мобілізації: на який термін видається відстрочка, і що робити у разі вручення повістки

В Україні встановили чіткі терміни та умови бронювання від мобілізації працівників стратегічних підприємств. Начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ ЗСУ полковник Роман Горбач розповів, що робити, якщо заброньованому працівнику вручили повістку, та скільки часу діють нові відстрочки.

У постанові уряду щодо бронювання під час мобілізації сказано, що заброньованим військовозобов'язаним надається відстрочка від призову на військову службу, термін якої не може перевищувати шести місяців або терміну проведення мобілізації.

Закон дозволяє забронювати частину працівників від мобілізації лише тим підприємствам, організаціям та установам, які критично важливі для функціонування економіки та відповідають трьом із семи критеріїв, зазначених у постанові Кабміну.

Комунальні підприємства, інформаційні телеканали, установи у сферах культури, здоров'я, освіти та науки та у соціальній сфері можуть відповідати лише двом із вищевказаних критеріїв, щоб забронювати своїх співробітників.

За словами Горбача, військовозобов'язаний, який має броню від призову, повинен носити з собою документи, що посвідчують про це. Якщо йому на вулиці, або в іншому місці спробують вручити повістку, він має пред'явити їх. У разі потреби потрібно буде прийти до територіального центру комплектування та соціальної підтримки і там анулювати повістку.

Хто підлягає бронюванню:

У новій постанові йдеться, що бронювання, вже надане працівникові за старою процедурою, залишатиметься дійсним протягом терміну, на який його видали.

Раніше повідомлялося, за яких умов заброньованого працівника можуть призвати на війну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ