Today.ua

Бронювання від мобілізації: хто може отримати відстрочку від призову з 1 вересня

Сьогодні забронювати співробітників від мобілізації підприємства критичної інфраструктури можуть на період 6 місяців. Нещодавно парламент розширив список категорій осіб, які можуть бути заброньовані. Хто не увійшов до їхнього переліку, давайте розглянемо.

Отже, право бронювати працівників мають підприємства, які забезпечують потреби ЗСУ та інших військових формувань.

Звільнити від мобілізації строком на півроку можуть працівників:

Щоб забронювати працівників на підприємствах, які не мають мобілізаційних завдань, потрібно мати важливі підстави. Роботодавець має підготувати звернення до Мінекономіки, докладно пояснивши, чим займається підприємство, та додати копії договорів із ключовими клієнтами. У зверненні слід зазначити, що клієнти є підприємствами критичної інфраструктури (якщо так і є), розписати, як вони активно допомагають населенню та оборонному сектору та яка участь вашого підприємства у їхньому функціонуванні. Шанси забронювати працівників на таких підприємствах є.

Важливо врахувати, що бронювати можуть лише громадян, які працюють за трудовим договором, а фахівці, які працюють як ФОПи, не мають такої можливості.

Раніше заброньованим працівникам видавали посвідчення про відстрочку від призову на військову службу на період мобілізації та воєнного стану відповідно до Порядку № 45. Проте термін дії таких посвідчень про відстрочку закінчився 24 серпня 2022 року. З 26 серпня єдиним документом, що підтверджує відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації є витримка з наказу Мінекономіки.

Бронюванню під час мобілізації не підлягають:

Раніше повідомлялося, в яких випадках відстрочка від призову може анулюватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ