В Україні ростуть ціни на крупи. Круп'яні страви, які медики рекомендують до вживання всім, хто воліє вести здоровий спосіб життя, вже не будуть такими доступними. Зварити кашу стає дедалі дорожче.
Про це йдеться у звіті Державної служби статистики, який вона оприлюднила на своєму сайті.
Ціни на крупи різних сортів виросли неоднорідно, але однозначно виросли всі. За 9 місяців поточного року, із січня по вересень, найбільше додала в ціні ячмінна крупа. Ячка стала дорожчою на 15,25%. Другу позицію за темпами росту ціни посіла широко вживана українцями гречана крупа. Її ціна за 9 місяців зросла на 13,65%. На третій позиції опинилась манка, яка здорожчала за цей період на 7,23%.
Популярні зараз
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
Якщо в абсолютних цифрах, то ціна на ячку виросла з 12,98 грн за кілограм до 14,96. Гречка виросла в ціні з 37,43 грн до 42,54 грн. А кілограм манки замість 15,91 грн тепер коштує 17,06. Меншою мірою, але зросли в ціні практично всі крупи.
Причому за прогнозами експертів, ціни на крупи невпинно зростатимуть і надалі. Адже ростуте вартість усіх енергоносіїв, а в процесі збирання та сушіння зерна, а також виробництва круп задіяні практично всі три основні види енергоносіїв: дизельне паливо, газ та електроенергія.
Власне, ціни на енергоносії і пришвидшують інфляцію в Україні. Так, за даними Держстату, у вересні нинішнього року споживча інфляція склала 11% порівняно до вересня 2020. Причому у вересні вона виросла порівно до тієї, що була в серпні: із 10,2% до 11%.
Нагадаємо, світові ціни на продовольство вже побили абсолютні рекорди за всю історію системних спостережень. Ще ніколи харчі не були настільки дорогими.